(Tämän radioskanneri artikkelin kirjoitin joskus monta monta vuotta sitten QRM lehteen)

UBC-3500XLT on Bearcat BR330T:n euro malli. http://wiki.radioreference.com/index.php/UBC3500XLT
BR330T:n taajuusalueet kattavat myös Unideneissa harvinaisen HF bandin, 3500:ssa taajuusalue alkaa perinteisestä 25 MHz:stä ja trunkattujen radiopuhelinverkkojen (TrunkTracker) toiminnot (EDACS, Motorola, LTR) on myös jätetty pois.
Laite edustaa Unidenin lapaseen ja taskuun mahtuvaa muotoilu brändiä, saippualaatikko designia, fyysiset mitat ovat 61mm (leveys) x 31mm (syvyys) x 131mm (korkeus) ja painoa laihalle katille on kertynyt 182.5g (ilman akkuja ja antennia).

Ominaisuudet
Taajuusalueet ovat "perinteiset" 25  - 512 MHz, 806 - 960 MHz & 1240 - 1300 MHz,
dynaamisia muistipaikkoja on 2500 jotka voidaan ryhmitellä enimmillään 20 systeemiksi ja 200 ryhmäksi.
Ohjelmoitavia hakupankkeja on 10 kpl + Air Service haku 108 - 137 MHz:n alueelle (8.33 / 25 kHz stepit). Hakupankkiin voidaan asettaa steppi (5, 6.25, 7.5, 10, 12.5, 20, 25, 50 tai 100 kHz) sekä lähetelaji (AM, FM, NFM, WFM, WFMB). 8.33 kHz steppi on vain Air Service haku toiminnossa.
NFM on FM:ää kapeampi, se on tarkoitettu lähetteille joiden kanavaväli on 6.25/12.5 kHz. Signaalimittarissa on viisi tolppaa, UBC-3300XLT:ssä tolppia on kuusi.
Laitteen toimintoja hallitaan/ohjelmoidaan samanlaisen valikkosysteemin (menu) kautta kuin on 3300 mallissa. Menussa on huomattavasti enemmän asetuksia kuin 3300 mallin vastaavassa. Laitteen mukana tulee virtalähde/laturi,  kolme kpl 2300 mAh Ni-MH AA akkuja, englannin kielinen käyttöohje, BNC/SMA-adapteri,antenni ja vyöklipsi. Antenni on muista kateista tuttu pamppu, jonka tilalle kannattaa hankkia vanhan liiton miesten suosima teleskooppi antenni.

Konstruktio
Katissa on SMA-antenniliitäntä, kuulokeliitäntä (3.5 mm) ja monitoiminen kytkin,joka toimii valitsemena (menu valinnat), äänenvoimakkuussäätimenä (kytkimen klikkaus alas) ja kohinasalvan säätimenä (Func + kytkimen klikkaus alas). Digitaalisessa salvassa on 16 pykälää (0 - 15). Äänenvoimakkuuden asetustilassa näytöltä näkee myös akun jännitteen.
Jännitteen laskiessa alle 3.5:n voltin näyttöön ilmestyy vähäisen varaustilan symboli. Sivussa on virtaliitin, tietokoneohjaus liitäntä, func ja menu painikkeet. Näppäimistön tuntuma on samanlainen kuin muissakin kateissa. Näppis äänen voimakkuuden voi asettaa mieleisekseen tahi kokonaan pois päältä. Kissan ahteri puolella on 3 x AA
akku/paristo tila (kytkimellä valitaan paristo tai akku moodi). Mukana tulevalla virtalähteellä voi ladata katissa olevia Ni-MH akkuja, lataus tosin kestää 12 - 14 tuntia. Näytössä lukee Normal Charge kun lataus on aktiivisena. Latauksen loputtua näyttöön tulee teksti: Charge Completed. Jos lataus ei onnistu, katti herjaa Battery Error tekstillä. Jos kytkin on akku-asennossa ja laitteessa on paristot, niin katti yrittää ladata paristoja!!
2300 mAh akuilla toiminta-aika on noin 5-7 tuntia (riippuen siitä kuinka tiuhaan salpa on auki). Äänen laatu on "skanneri" tasoa, eli muille kuin hifisteille riittävä. Kaiuttimesta kuuluu hienoista suhinaa silloinkin kun kohinasalpa on kiinni. Äänen voimakkuus riittää myös kuunneltaessa autossa. Asetuksista löytyy myös AGC toiminto, joka ei vaikuta ääneen mitenkään. Näyttössä on kuusi 16 merkin riviä, taustavalo on keltainen ja asetuksista voi säätää kontrastia (1-15 tasoa). Taustavalon voi asettaa syttymään kun kohinasalpa aukeaa.

RF Close Call
Close Call on kentästä lähetteitä nuuskiva ja kuunteleva interceptori ominaisuus. CC on tuiki tarpeellinen vaikkapa festareilla tahi muissa riennoissa, joissa käytetyt taajuudet eivät aina ole etukäteen tiedossa. CC:n suorituskykyyn vaikuttavat monet tekijät: antenni, lähetteen voimakkuus, lähetteen erottuvuus taustan kohinasta, antennin suuntaus jne...
Käsikapulan muutaman watin lähetteen CC löytää suotuisissa olosuhteissa sopivalla antennilla jopa satojen metrien päästä. iTrip FM lähettimen 50 nanowatin lähetteen CC löysi noin 0,25 metrin etäisyydeltä.

CC bandit
VHF Lo1          25  - 54 MHz
VHF Lo2          54 - 108 MHz
Air                   108 - 137 MHz
VHF Hi1          137 - 225 MHz
VHF Hi2          225 - 320 MHz
UHF                320 - 512 MHz
800+               806 - 960 MHz & 1240 - 1300 MHz

CC:hen modeksi voidaan laittaa AM, NFM, FM, WFM tai WFMB. Myös CTCSS/DCS selektiivien dekoodaus on mahdollista.Broadcast screen toiminnolla voidaan ohjelmoida maks. kymmenen taajuusväliä joissa oleviin lähetteisiin CC ei lukkiudu (skip toiminto).
CC toimintoa voi käyttää taustalla samanaikaisesti tavanomaisen selauksen/skannauksen aikana, CC tarkistaa kahden sekunnin välein tilanteen RF taustassa. CC only toiminnossa vain CC on aktiivisena, jolloin katti ei skannaile eikä selaile muisteja. Autostore toiminnolla löytyneet taajuudet tallennetaan automaattisesti valittuun järjestelmään/ryhmään. CC DND tilassa tarkistetaan RF tausta kahden sekunnin välein vain jos kohinasalpa ei ole auki, CC PRI tilassa käydään kurkkimassa vaikka kohinasalpa olisi auki.
CC alert asetuksella voidaan asettaa merkkiääni ja/tai taustavalon päälle asetus, kun CC bongaa radioliikennettä. Erilaisia merkkiääniä on yhdeksän kpl.

Skannaus, pienen piirin erikoisharrastus
Katissa on 2500 muistipaikkaa ja maksimissaan voi olla 200 systeemiä. Systeemi koostuu 1..20 ryhmästä ja ryhmässä voi olla muistipaikkoja 1 - 2500 kpl.
Esim.
Systeemi 1, nimi: AIR
Ryhmä 1, nimi: MIL, jossa 22 kanavaa
Ryhmä 2, nimi: ATR, jossa 122 kanavaa
Järjestelmät ja ryhmät voi nimetä (max. 16 merkkiä). Järjestelmälle/ryhmälle voi asettaa lockoutin. Järjestelmälle on mahdollista asettaa hold aika asetuksen, joka määrittää kuinka kauan yhtä järjestelmää skannataan ennenkuin siirrytään seuraavaan ei-lukittuun (non lockout) järjestelmään, jos on valittuna skannaukseen useampia järjestelmiä.
Hold aika voi olla 0 - 255 sekuntia. Järjestelmälle voidaan asettaa myös viive (delay) 1 - 5 sekuntia tahi kytkeä viive pois päältä. Skannauksen pysähtyessä lähetykseen jossain järjestelmään kuuluvassa muistipaikassa odotetaan viiveen mukainen aika kun lähetys loppuu. Uuden järjestemän luonnissa katti laittaa 2 sekunnin viiveen oletuksena uuden järjestelmän asetuksiin. Järjestelmän tiedot voidaan kopioida  uudeksi järjestelmäksi.
Muistipaikkaan voidaan läiskiä taajuus, 16-merkin tunniste, prioriteetti asetus, hälytys merkki, CTCSS/DCS selektiivien dekoodaus, lähetelaji, vaimentimen asetus ja lockout. Hälytys merkki (channel alert) on äänimerkki mikä kuuluu kun kohinasalpa aukeaa muistipaikan kohdalla, samanlainen ominaisuus on myös mm. 780XLT skannerissa. Erilaisia hälytys merkki piippauksia on 9 kpl ja kullekkin voi asettaa äänenvoimakkuuden  (1-15) tahi ns. master volume asetuksen l. piipan voimakkuus riippuu kaiuttimen äänenvoimakkuuden asetuksesta. Skannaus nopeus on noin 85 kanavaa sekunnissa.
Muistipaikkaan ei voi laittaa steppiä. Laite pyöristää taajuuden lähimpään sopivaan jos syötetty taajuus ei sovi laitteen steppi valikoimaan; eli siis jos syötetty taajuus jaettuna kaikilla laitteen stepeillä, ei yhdessäkään tapauksessa tuota jakojäännökseksi nollaa, niin tapahtuu pyöristys.

Seilaamaan!
... tokaisi skanneri äijä Ikaalistan kylpylän vauhdikkaissa naistentansseissa kun 3500:sta pyöritteli. Selauspankkeja on vaivaiset 10 kpl. Kerralla voidaan selata 1-10 pankkia. Käytettävissä on myös autostore, missä tilassa lähetystä ei jäädä kuuntelemaan vaan talletetaan taajuus valittuun järjestelmään, duplikaatteja ei tallenneta, eli. ko. ominaisuus toimii samalla tavalla kuin esim. 780XLT mallissa. Selausnopeus on noin 85 askelta sekunnissa ja bandeilla missä on 5kHz steppi esiasetuksena selataan 3x turbo nopeudella, kunhan steppi on 5kHz. Selauspankkiin voidaan tallentaa taajuusrajat, steppi, modulaatio, 16-merkin tunniste, viive (1-5 sekuntia), vaimentimen tila, data skip asetus sekä ns. search with scan tieto, mikä tarkoittaa sitä että skannauksessa käydään ensin läpi valitut järjestelmät ja sen jälkeen ne selauspankit missä asetuksena on em. search with scan.

Tietokoneohjaus
Tietokoneohjausta varten tarvitaan Unidenin ohjauskaapeli, joita on sekä RS232C sarjaporttiin että USB:hen kytkettäviä. RS232C ohjauskaapeli toimii myös RS232-USB adapterien kanssa. Sarjaliikenteen nopeudeksi voi asettaa 9600, 19200, 38400, 57600 tai 115200 bps. Katin tietokoneohjaukseen on saatavissa monipuolinen, toimiva ja ennen kaikkea ilmainen bcTool ohjelma (http://www.bctool.org/index.php).

Muuta mukavaa
Quick Keys toiminnolla voi asettaa oikopolkuja (1-99) järjestelmille ja ryhmille, eli skannauksesta voi poistaa tahi aktivoida haluttuja järjestelmiä/ryhmiä numeronäppäimillä.
Selauspankille tahi muistipaikalle voi ohjelmoida CTCSS/DCS dekoodauksen, eli jos lähetteen
alussa on selektiivi, skanneri dekoodaa sen erittäin nopeasti. Dekoodaus toiminto on jonkin verran nopeampi kuin 3300 mallissa.
Reverse toiminnolla ei tee mitään, esiasetetut duplex erotukset, joita ei voi muuttaa, eivät ole käyttökelpoisia Suomen radioaktiivisessa ympäristössä.
Kattiin voi ohjelmoida tone-out asetuksia, asetuksiin laitetaan mode, taajuus sekä tone A ja B taajuudet hertseinä, Suomen oloissa ei taida olla käyttöä moiselle. (http://wiki.radioreference.com/index.php/Fire_Tone_Out)
3500:n virransäästötoiminnon voi asettaa päälle järjestelmä asetuksista, tosin se toimii vain kun katti on kuuntelulla taajuudella missä ei ole liikennettä (skannaus/selaus hold tilassa). Minkä tahansa muistipaikan voi määrittää prioriteettikanavaksi. Prioriteetti kanavia käydään kuuntelemassa kahden sekunnin välein silloin kun prioriteetti on päällä. Lisäksi on mahdollista skannata vain prioriteettikanavia.
Kaikki muistipaikat voi resetoida pitämällä pohjassa 2, 9 ja hold näppäimiä virrankytkennän yhteydessä.

Kuunnellaan
Hintaansa (n. 250e) nähden katti on kelpo kuuntelija.
Ilmailualueella AM:llä 3500 on jonkin verran parempi kuin 3300, ääni on kirkkaampi ja suhinoita on vähemmän. ULA FM:ää kelatessa selaus tökkii muutama sata kilohertsiä ennen aseman rajataajuutta. Virven uplink lähetteeseen 3500 lukittuu jonkin verran paremmin kuin 3300. UBC-3500XLT on Unidenin euro malliston käsiskannerien lippulaiva.

Birdiet (NFM, 12.5 kHz steppi)

MHz                Kpl
25   - 108          2
108 - 174          0
174 - 300          5
300 - 400          1
400 - 512          4
806 - 960          1
1240 - 1300      0      

Tuomiolla
- duplex erotusta ei voi asettaa (tehdasasetukset eivät sovellu Suomen oloihin)
- ei VFO toimintoa
- kymmenen hakupankkia
- selauspankkiin ei voi asettaa offsettia

+ automaattitallennus
+ skannaus/selaus nopeus
+ skannaus selauksen kera
+ signaalimittari
+ tietokoneohjaus
+ Close Call
+ dynaaminen muisti
+ AA akut/paristot