Digikameroiden kennot reagoivat sähköisesti fotonien (valokvantti) lisäksi myös myoni (1.) hiukkasiin. Myoneita syntyy kun suurenerginen kosminen säteily osuu maan ilmakehään ja tässä prosessissa syntyvät pioni ja kaoni hiukkaset hajoavat mm. myoneiksi.

Android käyttöjärjestelmää käyttäviin laitteisiin on kehitetty sovellus (2. DECO) joka ottaa kuvia muutaman sekunnin välein ja analysoi kuvan pikseleitä (etsii kuvasta vaaleita pikseleitä, kameran linssin pitää olla peitetty esim. ilmastointiteipillä jotta fotoneita ei pääse kennolle). DECO lähettää tietyt kriteerit täyttävät kuvat analysoitavaksi keskustietokantaan, kriteereitä ovat mm. vaaleiden pikselien määrä, aika, paikka ....

Kun digikameran (esim. kannettavan kamera) linssin peittää siten että kennolle ei pääse valoa ja ottaa vaikka 20 kuvaa sekunnin välein (kameran suunnalla ei ole väliä - kunhan ei osoita maahan) ja analysoi kuvia esim. kuvankäsittelyohjelmalla löytynee kuvista muutamia vaaleita pikseleitä kohinan seasta. Vaikka linssi on peitetty ei kuva ole täysin musta vaan siinä näkyy kohinaa.

Kuvien ottamiseen, analysointiin ja kiinnostavien otosten tallennukseen voisi melko pienellä työllä tehdä Windows ohjelman vaikka C#:lla. (3, 4)

1.  http://fi.wikipedia.org/wiki/Myoni
2.  http://www.kurzweilai.net/how-to-turn-your-android-phone-into-a-cosmic-ray-detector
3.  http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/dn376408.aspx
4.  http://stackoverflow.com/questions/190385/how-to-manipulate-images-at-pixel-level-in-c

muon-normal.jpg