(Tämän jutun kirjoitin monta vuotta sitten Radioamatööri lehteen)
Tätä nykyä samantyyppistä/näköistä laitetta myydään ainakin Technoline RS700 BC700 nimellä, http://www.akkula.fi/bc700

RS-900 on parilla ledillä varustettua halpis akkulaturia kehittyneempi "älykäs" laturi. Laitteen valmistaja on La Crosse Technology ja sitä myydään myös ainakin BC-900/iCharger nimillä. Myös muilta valmistajilta, kuten esim. Hamalta on tullut/tulossa markkinoille huippulatureita. Kannettavat RA laitteet kuluttavat akkuja tehokkaasti, joten laadukkaiden kennojen lisäksi kannattaa satsata kunnolliseen laturiin. Osa halvan hintaluokan latureista ei osaa ladata akkuja täyteen.

Monipuoliset toiminnot
Lataustoiminnolla voidaan ladata 1 - 4 AA/AAA akkua kerralla. Laite kykenee lataamaan max. 3000mAh akun. NiMH akkujen lisäksi voidaan ladata myös NiCd akkuja. RS-900:ssa on myös viallisten akkujen ja ylikuumenemisen tunnistus sekä kullekkin akulle yksilöllinen latausvirta/LCD näyttö. Current painikkeella valitaan lataus/purkuvirta. Display painikkeella vaihdetaan LCD näyttöjen näyttötilaa (aika hh:mm/latausvirta/jännite/ladattu mA määrä) kaikkien latauspaikkojen näytöissä tai jos on painettu 1 - 4 painikkeita, niin valitun latauspaikan näytössä.  
Mode painikkeella valitaan lataus, purku, testaus tai virkistys toimintatila. Purkuvirraksi voidaan valita 100, 250, 350 tai 500mA, akun tyhjennyttyä laite aloittaa automaattisesti latauksen virralla, minkä suuruus on 2 x purkuvirta. Virkistystoiminto aloitetaan tyhjentämällä akku ja sitten lataamalla. Tyhjennys/latausjaksoja toistetaan niin kauan, kunnes ei ole enää odotettavissa kapasiteetin lisäystä. Lopuksi akut ladataan täyteen. Virkistystoiminnolla voi kokeilla "väsähtäneiden" akkujen herättelyä. Testaustoiminnossa akut ladataan ensin täyteen. Sitten ne tyhjätään ja samalla mitataan niiden antama kapasiteetti

Painikkeen korjaus
Muutaman kuukauden päästä laitteen ostosta Display painike lakkasi toimimasta, joten kotelon kiinnitysruuvit irti ja piirilevylle tutkimaan asiaa (vaikka takuu meneekin). Ongelman syyksi paljastui painikkeen kontaktorina toimivan noin 5 x 5 millimetrin kokoisen ohuen metallilevyn irtoaminen piirilevyltä. Metallilevyssä on kolme heppoista kiinnitysjalkaa ja yksi niistä oli katkennut ja toinen irronnut piirilevyllä olevasta reiästä, joten levy oli liikkunut pois paikoiltaan ja painike iski tyhjää. Pikakorjauksena laitoin muoviteipin palan pitämään levyn paikoillaan, edullinen ja simppeli fiksaus on kestänyt jo usean kuukauden ajan.   

Piirilevy
Piirilevy on siistiä pintaliitos työtä, komponentteja on yllättävän vähän. Laturin "älyn" ytimenä toimiva mikroprosessori on peitetty mustalla massalla, ilmeisesti valmistaja pelkää jonkun kopioivan ko. piirin. Muovikoteloa takaisin ruuvatessa kannattaa ruuvit vääntää melko tiukkaan ja varmistaa että LCD näyttöjen kontaktit ovat kunnolla piirilevyssä kiinni ja
oikeassa kohdassa.

Pikalatausta
Laitteen maksimi latausvirta on 1.8A, käytettäessä 1.5A tai 1.8A latausvirtaa voidaan ladata korkeintaan kahta akkua yhtäaikaa. Pikalataus ei lataa akkuja aivan täyteen, noin 10 - 15% kapasiteetista jää käyttämättä. Kapasiteetin hyödyntämiseksi on kaksi keinoa: akkujen jättäminen ylläpito lataukseen useaksi tunniksi tahi tunnin mittainen odotus, jotta kennojen jännite ja lämpötila laskevat ja sen jälkeen 200:n tai 500:n mA:n lataukseen. Optimaalinen latausvirta (latausaika/kennojen lämpeneminen/ saavutettu kapasiteetti) on 500mA.

Latausvirta    Ylläpitolatausvirta latauksen jälkeen
200mA         n. 18mA
500mA         n. 27mA
700mA         n. 38mA
1000mA       n. 58mA
1500mA       n. 82mA
1800mA       n. 92mA  

Yhteenveto
Monipuolinen ja toimiva laturi. Vielä kun firmwaren koodia korjattaisiin ja laitettaisiin mekaanisesti paremmat painikkeet, niin laite olisi AA/AAA - latureiden ehdotonta aatelia. Mukana tulevilla C- ja D-adaptereilla voidaan AA akkuja käyttää laitteissa, mitkä toimivat C tai D koon akuilla/paristoilla.

Plussat ja miinukset
+ Monipuoliset ominaisuudet (lataus, purku, testaus, virkistys)
+ Voidaan ladata AA ja AAA akkuja sekaisin
+ Kullekkin latauspaikalle oma LCD näyttö
+ Mukana tulee runsaasti lisävarusteita (kantolaukku, 4kpl C- ja D-adaptereita, 4kpl 2000mAh NiMH akkuja)
+ Ylikuumenemisen tunnistus
+ Viallisten akkujen tunnistus
+ Suomenkielinen käyttöohje

- Tunnottomat käyttökytkimet
- Painikkeiden kontakti-metallinpala irtoaa helposti piirilevyltä (helppo korjata itse!)
- Ohjelmisto (firmware) sekoilee satunnaisesti (resetointi eli virta pois/päälle korjaa sekoilun)

rs900k1.jpg