Petäjäveden radio- ja puhelinmuseon radiorompepäiviltä tuli joskus aikoinaan hankittua alle 10 euron hintainen amerikkalainen ULA ja ilmailu bandit kattava tupakka-askin kokoinen digitaalinäytöllä varustettu vastaanotin.

TrackAir nimisessä radiossa on neljä bandia, joissa kussakin on viisi muistipaikkaa. Laitteessa on selaus, joka piipityksen kera selaa ylös- tai alaspäin valitusta taajuudesta. Selauksen askellus on kiinteä. Selaus ei kovin helposti pysää aktiiviselle taajuudelle, toisinaan edes 10 kilometrin etäisyydellä oleva isotehoinen ULA lähetin ei aiheuta selauksen pysähtymistä.

ULA:lla on kuulokestereo ja  kytkin jolla valitaan mono/stereo vastaanotto. ULA vastaanotto ei ole järin häävi, audiossa on jonkin verran kohinaa ja selauksella ei aktiivisia taajuuksia juuri kopiteta.

Ilmailu bandilla laite on kohtuullinen, pohjakohina on siedettävällä tasolla, tosin kaikki kokeilemani halpis skannerit päihittävät TrackAirin AM:llä. Teleskooppi antenni on ruuvilla kiinni rungossa, joten antennin vaihto käy kätevästi. Kuulokejohto toimii myös antennina.

Laitteesta, paketista tai yhden sivun manuaalista ei löydy mainintaa valmistajasta. TrackAir on ainakin joskus ollut jossakin päin EU:ta myynnissä, koska paketissa on CE ja kierrätettävän pakkausmateriaalin merkinnät. Jos bongaat kyseisen vastaanottimen ja tarvitsevat edullista ilmailu/ULA bandien radiota, kannattaa ko. härveli hankkia, satunnaiseen ilmailu taajuuksien kuunteluun laite on kelpo peli.
 
Tekniset tiedot

Taajuusalueet        FM1    88 - 108 MHz / 50 kHz askellus
                            FM2    108 - 140 MHz / 50 kHz askellus
                            AM1    108 - 124 MHz / 12.5 kHz askellus
                            AM2    124 - 140 MHz / 12.5 kHz askellus
Antenni                 Teleskooppi (31 cm) (& kuulokejohto)
10% THD              Kuuloke 25 mW + 25 mW
Audio teho            80 mW (kaiutin)
Virtalähde             2 x AAA paristo        

(tämän jutun kirjoitin joskus kauan sitten erääseen radiojulkaisuun)

tracka.jpg