(tämän jutun kirjoitin monta vuotta sitten Radioamatööri lehteen)
http://www.aceco.com.tw/html/fc5002_descriptions.html

FC-5002 on yksinkertainen ja helppokäyttöinen kentästä kuunteleva mittalaite, englanninkielinen termi ko. laitteelle on near-field receiver. Aceco käyttää nimitystä analoginen RF-testeri. Laite demoduloi FM lähetteet. Laite skannaa taajuusvälin 30 - 900 MHz muutamassa sekunnissa, eli se on oikeastaan yksinkertainen hypernopea skanneri. Vastaavia laitteita valmistaa myös amerikkalainen Optoelectronics (Xplorer, R10 ja R11, tosin R mallit eivät enää ole tuotannossa).

Kytkimet ja liittimet
Laitteen yläosassa ovat antenniliitäntä (50ohm BNC), 9 - 12 voltin DC-virtaliitäntä laturille, 2,5mm kuulokeliitäntä, 3,5mm CI-V liitäntä, CI-V liittimellä varustetun taajuuslaskurin liittämistä varten sekä kohinasalpa ja äänenvoimakkuus/virtakytkin. Etupaneelissa on kahden euron kolikon kokoinen kaiutin, viiden ledin RSSI (signaalinvoimakkuus) mittari, SKIP (ohitus) ja AUTO HOLD (pito) kytkimet sekä PWR (virta päällä) ja LOCK ledit. PWR ledi vilkkuu kun akut ovat miltei tyhjät.
LOCK ledi syttyy kun laite lukkiutuu johonkin lähetteeseen. Demoduloidun FM lähetteen äänen laatu on kohtuullinen ja äänenvoimakkuus riittää mainiosti myös autossa kuunteluun. Pito kytkimellä voidaan laite lukita siten, että kun löytyy lähete mihin skannaus pysähtyy, niin laitetaan pito kytkin ON tilaan, jolloin lähetteen esim. pätkiessä tai loppuessa, skannausta ei jatketa ennenkuin kytkin laitetaan OFF tilaan.

Kentästä kuunteleva mittalaite
RA:ssa 5/2006 esitelty Aceco SC-1 on kentästä mittaava taajuuslaskuri, FC-5002 on kentästä kuunteleva mittalaite. Kuunteluetäisyys on voimakkaille lähetteille, esim. ULA lähettimet, huomattavasti suurempi kuin taajuuden mittausetäisyys. Laitteen mukana tuleva antenni on kumipäällysteinen 20cm pituinen metallilangan pätkä. Käytännössä kannattaa käyttää vaikka teleskooppiantennia tahi kuunneltavalle taajuusalueelle tarkoitettua suunta-antennia.
FC-5002:n käyttö on yksinkertaista, virta päälle ja kohinasalvan säätö siihen pisteeseen, että kohinaa (eikä LOCK ledin valo pala) ei kuulu laitteen kaiuttimesta. Urbaanissa kuunteluympäristössä kohinasalvan joutuu asettamaan turhan kireälle tahi painamaan tiheään ohitus (SKIP) painiketta, koska laite lukkiutuu vähän väliä GSM tukiasemien pörinöihin. Onneksi pito (Auto HOLD) kytkimellä voidaan jäädä kuuntelulle, kun laite lukkiutuu mielenkiintoiseen lähetteeseen. Valmistajan ilmoittama taajuusalue on 30 - 900 MHz. Käytännössä laite lukkiutuu myös LA/PR27 radiopuhelimiin ja 23cm alueen lähettimiin.   

Mittaustuloksia
Mittaukset suoritettiin laitteen mukana tulevalla antennilla. Tietylle taajuusalueelle vireessä olevalla antennilla kuuntelu etäisyys on parempi kuin vakioantennilla. Parhaimpaan suorituskykyyn pääsee käyttämällä sopivaa suodinta ja antennia kuunneltavalle taajuusalueelle.

145 MHz 0,5W           n. 35m    
433 MHz 0,5W           n. 40m
GSM tukiasema         satoja metrejä    
Ylen masto (TV ääni)  > kilometri

Loppusaldo
Kätevä ja toimiva härveli analogisten lähetteiden etsintään/monitorointiin. Laite lukkiutuu myös moniin digitaalisiin lähetelajeihin, varsinkin GSM:n pörinöihin turhan tiheään, etenkin urbaanissa kuunteluympäristössä. Laitteen skannaus on erittäin nopea ja CI-V liitännän kautta se voidaan liittää Aceco FC-3002 taajuuslaskuriin, jolloin saa näkyville myös lähetyksen taajuuden. Suurin puute on GSM/ULA alueiden kaistanestosuotimien puuttuminen, tosin em. ominaisuudet nostaisivat laitteen hintaa melkoisesti. Laite soveltuu joihinkin turvallisuus alan käyttökohteisiin sekä harrastelijalle, jota kiinnostaa FM lähetteiden bongailu. Kovin lähelle voimakkaan radiolähettimen antennia ei Acecoa kannata sijoittaa, koska sen maksimi ohjausteho on 15 dBm. Laitteen mukana tuleva "manuaali" on 1-sivuinen englannin kielinen A4 lehtinen, mikä kertoo kaiken oleellisen laitteesta ja sen käytöstä. Acecon mittalaitteita myydään RXTX-tuotteessa Tampereella.

Tekniset tiedot
Taajuusalue                          30 - 900 MHz
                                           (löytää myös 23cm FM lähettimet & LA/PR27 radiopuhelimet)
Modulaatio                           FM (deviaatio < 100 kHz)
Herkkyys                             Herkkyys < -53 dBm (500 MHz)
Liitännät                               Antenni, 50ohm BNC
                                           Kuuloke 2,5 mm
                                           CI-V 3,5 mm
Akku                                   Sisäinen 5 x AA 600mAh NiCd
Mukana tulevat varusteet       Laturi 9 VDC 300 mA
                                           Antenni
                                           Englanninkielinen käyttöohje
Maksimi ohjausteho              15 dBm            
Paino                                   280 g                    
Mitat                                    L68 x S31 x K100 mm
Kotelointi                              Anodisoitu musta alumiini
Valmistaja                            Aceco Electronics Corp, www.aceco.de
Maahantuoja                        RXTX-Tuote, www.rxtx-tuote.fi (*)

Yhteenveto:

Hyvää:
+ Nopea
+ LED-signaalimittari (5 tolppaa)
+ Ohitus toiminto
+ Kuunteltavan taajuuden pysäytys (HOLD)
+ Löytää myös 23cm alueen FM lähettimet & LA/PR27 radiopuhelimet
+ Herkkyys
+ CI-V liitäntä taajuuslaskurin/skannerin ohjaukseen

Huonoa:
- GSM tukiasemien pörinät kuuluvat satojen metrien päästä
- Urbaanissa käyttöympäristössä vaatii ULA alueen kaistanestosuotimen  
- Muoviteipattu sisäinen 600mAh NiCd akkupaketti (kennojen vaihto hankalaa)
- Toiminta-aika vain noin 4 tuntia
- Vyöklipsi puuttuu
- Antenni

(*) Acecon mittalaitteita saa Suomesta ainakin näistä liikkeistä
    http://www.koneita.com/
    http://www.rxtx-tuote.fi/