(Tämän GSM artikkelin kirjoitin joskus monta monta vuotta sitten QRM lehteen)

Testiympäristö:
WinTesla versio:      5.31
Käyttöjärjestelmä:   Windows
GSM puhelin:         Nokia 6110  V 5.31 NSE-3
Datakaapeli:           M2BUS

WinTesla on Nokian huolto- ja testiohjelma, joka toimii Windowsissa. Puhelin kytketään PC:n sarjaporttiin M2BUS kaapelilla. Ohjelma on suojattu dongelilla, Internetista löytyy (Altavista, Google ...) useasta eri paikasta murrettuja versioita ohjelmasta, joista osa toimii. Uusimmista versioista (6.x) ei ole vielä saatavilla dongeli-vapaita kräkkejä.

WinTeslalla voidaan poistaa puhelimesta SIM lukot sekä päivittää firmware, edellytyksenä on kuitenkin että PC:hen on liitetty TDF-4 flash prommer liitäntä. Suurin osa ohjelman ominaisuuksista toimii ilman TDF-4:ää, perusvaatimuksena on että WinTeslan lisäksi on asennettu tarvittavat DLL:t (eri puhelinmallit vaativat eri DLL:t). DLL-kirjastoja löytyy Internetistä ja kräkki-versioiden mukana tulee läjä dynaamisia kirjastoja, esim. 5110 ja 6110 mallit vaativat NSE1,3 - kirjastot.

Kräkki-versioiden mukana tulevien readme - tiedostojen asennusohjeita on syytä noudattaa ja asentaa palikat oikeassa järjestyksessä, muuten ohjelma ei välttämättä toimi lainkaan. GSM-kapuloiden tekniikasta kiinnostuneille signaali-generaattorin omistajille WinTesla on erinomainen väline puhelimen toiminnan ja asetusten tutkimiseen.

Valikot ja toiminnot.

Product       Toimintatilan valinta (normal tai local).
Tuning         RX kalibrointi, TX teho ja I/Q sekä tehon säädön kalibroinnit.
Testing        RF kontrollien testaus, puhelimen sisäiset testit, ADC arvot, audio-,
                  käyttöliittymä-, puhelu simulointi-, herkkyys- ja infrapuna - testit.
Software      Profiilit, tehdasasetukset, puhelimen perustiedot ja firmware päivitykset.
Dealer         Käyttäjä asetukset, SIM ja puhelimen muistit, oletusarvojen asetukset.
View           Puhelimen asetukset ja RF asetukset.

Jotkin toiminnoista vaativat signaali-generaattorin kytkemisen puhelimeen. Ennenkuin tekee mitään asetusmuutoksia puhelimeen kannattaa lukea ohje-tiedostot! Jos tallettaa vääriä asetuksia puhelimen EEPROM muistiin, niin puhelin saattaa lakata toimimasta.

wintesla.jpg