(Tämän GSM artikkelin kirjoitin joskus monta monta vuotta sitten QRM lehteen)


Nokian GSM-puhelinten firmwaren NetMonitorin yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on tukiasematesti, BTS TEST, testi 17. Tukiasematestissä puhelin monitoroi yhtä ennalta-asetettua kanavaa, eikä etsi kanavaa, jolla on voimakkain signaali.

Testin aktivoimiseksi on ensin syötettävä SIM kortin muistipaikkaan 33 kanavan numero. SIM muistipaikan 33 sisällön voi tarkistaa näppäilemällä 33#. GSM900 kanavat ovat 1 - 124 ja GSM1800 512 - 885. Jos annettu kanavan numero ei ole kotiverkon kanava, niin puhelujen muodostus ei ole mahdollista, mutta verkkoparametrien arvoja voi monitoroida NetMonitorin
testi näytöillä. Testin aktivoinnin jälkeen puhelin ei voi tehdä tukiasemanvaihtoja.

Kanavan syöttämisen jälkeen valitaan NetMonitorin testi 17, tämän jälkeen valitaan toiseen kertaan testi 17, ainakin 3210 mallissa testi 17 on valittava kolme kertaa peräkkäin. Tämän jälkeen kytketään puhelimesta virta pois ja päälle.
Nokia 3210:ssä on toisinaan toistettava em. proseduuri muutaman kerran, jotta tukiasematesti aktivoituisi. Joissakin malleissa (ainakin 3210:n jotkin firmware versiot), tarvitsee ensin mennä vaikka testiin 13 ja siirtyä siitä navigointi-näppäimellä testiin 17 ja sen jälkeen valitaan uudelleen testi 17 NetMonitorin valikosta. Systeemin aktivointi vaatii pientä kokeilua riippuen puhelimen mallista ja firmwarenversiosta.
Testi inaktivoidaan valitsemalla testi 17, 3210:ssä valitaan kaksi kertaa peräkkäin, tämän jälkeen kytketään virta pois ja päälle.

Mielenkiintoisia ilmiöitä saadaan aikaan, kun aktivoidaan tukiasematesti, asetetaan testi 19:ssä CELL BAR REVERSE ja valitaan testi 17, mutta ei kytketä virtaa päälle ja pois. Puhelin alkaa hyppimään kanavalta toiselle, LAC ja CID koodien
vaihtumista voi seurata testi näytöltä 11.

kuva1.jpg

kuva2.jpg