Internetistä huolimatta HF alueella (3 - 30 MHz) on edelleen aika paljon digitaalista radioliikennettä: sääfakseja, radioamatöörien digitaalisia lähetelajeja, sotilasliikennettä ...

Deutscher Wetterdients (1) lähettää HF alueella mustavalkoisia sääfakseja (2) taajuuksilla 3855 kHz (DDH3), 7880 kHz (DDK3) ja 13882.5 kHz (DDK6). Sääfaksien sisältönä on mm. ilmanpaine- ja jäätilannekarttoja. Lähetelaji on USB ja signaali siirtyy ylös/alas sen mukaan onko pikseli valkoinen vai musta, deviaatio joka on valkoisen ja mustan välissä tulkitaan harmaan sävyksi. Sääfaksien dekoodauksessa tärkeää on lyhytaalto vastaanottimen hyvä taajuusstabiilisuus, USB lähetelajinvastaanotto ja oikeat IOC 576 (kuvan resoluutio) sekä LPM (lines per minute, riviä minuutissa) asetukset (3).

Sääfaksien vastaanottoon käy mainiosti Sangean ATS-909 vastaanotin (4), Windows tietokone ja rekisteröity versio MultiPSK ohjelmasta (5), rekisteröinti maksaa 30 euroa ja sen voi maksaa myös PayPalin kautta. Lisäksi tarvitaan vielä audiokaapeli vastaanottimen kuulokeliitännän ja tietokoneen mic-in tai line-in liitännän väliin. Jos käyttää line-in liitäntää kannattaa Windowsin äänihallintapaneelista asettaa line-in liuku täydelle äänenvoimakkuudelle, mic-in liitäntää käytettäessä voi laittaa äänenvoimakkuuden vaikka 50 prosenttiin.

multipsk-normal.jpg

MultiPSK ohjelmassa valitaan ohjelman etusivulla valikosta Sound Card (Input) ja sieltä äänikortin sisääntulo (mic-in, line-in) ja klikataan RX/TX painiketta josta avautuu yllänäkyvä ikkuna. Valitaan vastaanoton lähetelajiksi FAX ja parametreiksi LPM 120, IOC 576 ja +500 lines. Äänikaapeli kytketään ATS-909:n kuulokeliitäntään ja PC puolella mic-in tai line-in liittimeen. Sangeaniin asetetaan taajus 3855, 7880 tai 13882 kHz, taajuusnäytöllä ei näy hertsit, joten jos dekoodaat 13882.5 kHz:n DDK6 aseman lähetettä, niin siirrä vesiputous (Waterfall) osassa taajuttaa 500 kHz ylöspäin klikkaamalla hiirellä kohtaa jossa lukee 1500, tämän jälkeen hienosäädä oikeassa reunassa sijaitsevilla Frequency <, > painikkeilla taajuutta kunnes vasemmassa reunassa sijaitsevassa Black/white frequencies kentässä on arvo 700 Hz / 1500 Hz. Säädä ATS-909 vastaanottimen äänenvoimakkuutta ja kun ylhäällä keskellä näkyvässä level kentässä on arvo yli 90% ja palkki on vihreällä on äänenvoimakkuus pitäisi dekoodauksen onnistua.

Sääfakseja ei lähetetä koko ajan, lähetysaikataulu löytyy esim. täältä: http://www.dwd.de/bvbw/appmanager/bvbw/dwdwwwDesktop?_nfpb=true&_pageLabel=_dwdwww_spezielle_nutzer_schiffffahrt_funk&switchLang=en

ddk6_13882dot5_KHz-normal.jpg

1. http://www.dwd.de/
2. http://www.hfunderground.com/wiki/Maritime_Fax_Transmissions
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Radiofax
4. http://www.sangean.com/products/product.asp?mid=73
5. http://f6cte.free.fr/