(Tämän jutun kirjoitin joskus vuosia sitten erääseen radiotekniseen julkaisuun. Tänä päivänä tämä laite kannattaa ostaa, jos sen jostain bongaa alle 30 eurolla)

http://www.kremlinoptics.com/catalog/item/night_vision_scope_helios_01.html

Helios-01 on vajaa 500€ maksava Venäläinen ensimmäisen sukupolven valonvahvistinputkeen perustuva
monorakenteinen valonvahvistin joka rakenteeltaan muistuttaa Moonlight NV-100C valonvahvistinta (testi Skannerissa 6/97). Laite toimii kahdella AA-kokoisella paristolla. Virtaa kuluu 30mA ilman valaisinta ja 125mA valaisin päällä, joten pidempiin tarkkailusessioihin kannattaa ottaa varaparistot mukaan. Helioksen mukana tulee M49 x 0.75 adapteri kameran liittämiseksi laitteeseen ja tyylikäs maastokuvioitu kantolaukku.

Mekaaniselta rakenteeltaan laite on kestävä, runko on alumiinia. manuaalin mukaan se on vesi-, pöly- ja lumitiivis. Valmistaja, Novosibirsk Instrument-making Plant valmistaa valonvahvistimia siviili- ja sotilaskäyttöön.
Aito Venäläiseen tapaan laitteen muotoilu ja viimeistely eivät ole aivan länsimaista tasoa. Virta kytkeytyy vain virtakytkintä painettaessa, kuva pysyy jonkin aikaa kirkkaana kytkimen painalluksen jälkeen, joten jatkuva virtakytkimen painaminen ei ole tarpeen. Paristot laitetaan IR-valaisimen kummallakin puolella oleviin putkiin. Paristoputket suljetaan isokokoisella korkilla johon on koverrettu - ja + merkit muutaman millin syvyisellä uralla.

Helioksen objektiivissa on kirkkauden säätö, mikä on hyvä ominaisuus etenkin kun laitteella katsoo kohdetta, joka on voimakkaan valonlähteen suunnassa. Ensimmäisen sukupolven laitteiden ominaisuus on että voimakkaat valonlähteet leviävät näytöllä, tässä suhteessa Helios ei tee poikkeusta, tosin kirkkauden säätö vähentää jonkin verran leviämisilmiötä.
Objektiivin suurennos on vain 1.8. Objektiivi on kiinnitetty kolmella ruuvilla ja manuaalin mukaan sen voi vaihtaa. Objektiivin vaihto on tehtävä pimeässä.

Verrattuna Moonlight NV-100C vahvistimeen on Helioksen valonvahvistus selvästi parempi, tosin vieläkin enemmän saisi irti 1. sukupolven vahvistinputkella, mutta hyvä näinkin. Optiikan laadussa sen sijaan olisi parannettavaa, NV-100C vääristää vähemmän kuvan reuna-alueita. Helioksessa on kirkasvalo suojaus, jos laitteen objektiiviin kohdistuu voimakas valo, niin laitteen suojauselektroniikka sulkee valon pääsyn vahvistinputkelle vähäksi aikaa.
Kuvan keskellä on pieni vaalea kohinainen alue, joka häiritsee, jos sitä erityisesti katsoo.
Kirkkaassa päivänvalossa ilman linssinsuojusta ei saa laittaa virtaa päälle, vahvistinputki voi tuhoutua tai ainakin sen käyttöikä lyhenee huomattavasti. Vanhemmissa 1. sukupolven valonvahvistimissa valonvahvistinputki heikkenee iän myötä vaikka laitetta ei käytettäisi.

Laitteessa on kiinteä IR-valaisin, jonka keilan leveyttä voi säätää. IR-valaisimelle on oma virtakytkin. IR-valaisimen kantama on täydellisessä pimeydessä noin 80 metriä, joten laitteella pystyy hyvin tarkistamaan isokokoisetkin pimeät hallit, mikä on hyvä ominaisuus etenkin vartiointiliike käytössä.

Laitteen mukana tulee 23-sivuinen Englannin kielinen kielioppi virheitä vilisevä vihkonen. Manuaalissa todetaan, että Helios-01 ei ole terveydelle vaarallinen. Tämän maininan taustalla lienevät tarinat Venäläisten valonvahvistimien säteilystä. Joissakin vanhoissa Venäläisissä valonvahvistimissa on käytetty Tritiumia, mikä on radioaktiivinen aine. Suomenkin armeijan varastoissa on kasoittain vanhoja Venäläisiä NSPUM- merkkisiä 1. sukupolven valonvahvistimia, joiden säteily voi pidempiaikaisessa käytössä vahingoittaa silmiä. Rauhanajan palveluskäytössä niitä ei käytetä vaikka silmien vahingoittuminen on sangen epätodennäköistä, mutta korvausvaateiden pelossa ne pidetään naftaliinissa. Sodan aikana ne otettaneen käyttöön, sotahommissahan on suurempiakin terveysriskejä.

Helios-01:stä myy ainakin Hamradio.

Tekniset tiedot

Virtalähde:                2 x AA-paristo
Virrankulutus:           30mA ilman valaisinta
                               125mA valaisin päällä
Näkökenttä:              20 astetta
Objektiivi:                  58mm, f2.0
Suurennoskerroin:      1.8
Tarkennus etäisyys:   0.5m - ääretön
Okulaarin säätöalue:  -4 - +4 diopteria
Vahvistinputki:           1. sukupolvi
Käyttölämpötila-alue:  -40 - +40 astetta
Paino:                       0.915 kg
Mitat:                        190mm x 90mm x 75mm

Yhteenveto:

Hyvää:
+ IR-valaisin
+ Valaisimelle oma virtakytkin
+ Kestävä rakenne
+ Kirkasvalo suojaus
+ M49 x 0.75 kamera-adapteri

Huonoa:
- Suurennos vain 1.8
- Vääristää aika paljon kuvan reuna-alueita
- Manuaali