(tämän artikkelin kirjoitin erääseen radiotekniseen julkaisuun monta monta vuotta sitten)

Aiptek DigiProtec on saksalainen (Made in China) 2,4 GHz:n ISM bandilla toimiva langaton kamera/vastaanotin systeemi. Pakettiin (kuva1) kuuluu kamera, vastaanotin, kaksi 6V virtalähdettä ja neljä kpl AA 1800 mAh NiMH akkuja, manuaali (Englanti, Saksa, Ranska, Italia, Espanja, Hollanti, Portugali) sekä kolme kpl ruuveja. Vastaanotin toimii 6V virtalähteellä tai neljällä akulla/paristolla. Mukana tulevalla virtalähteellä voidaan myös ladata akkuja, joten vastaanottimen takakannessa on saksankielinen tarra, missä varoitetaan käyttämästä paristoja, koska ne voivat räjähtää, jos laite on kytketty virtalähteeseen. Manuaalissa sama on kerrottu myös englanniksi.

Lights, camera, action!
Kamera on parin tupakka-askin kokoinen ja se toimii mukana tulevalla 6V virtalähteellä.
Kenno on väri CMOS VGA ja sen tuottama kuvanlaatu on samaa tasoa kuin kamerapuhelinten vastaavan tyyppisten kennojen kuvanlaatu. Valaistusta on syytä olla riittävästi, hämärässä huoneessa kamera on lähes sokea (F2.8).
Kamerassa on kanavakytkin, jolla valitaan käytettävä kanava, joita on neljä kpl sekä mikrofoni. Puolen tunnin käytön jälkeen kamera lämpeni melko voimakkaasti, joten kannattaa järjestää tuuletusta kameran läheisyyteen, ainakin jos kamera on päällä pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti.
Kameran jalustassa on reiät ruuveille, joten sen voi näppärästi kiinnittää vaikkapa eteisen kattoon. Kameran antennia voi liikuttaa pystyasennosta 50 astetta vinoon. Kamera pyörii 360 astetta jalustan kiinnityspisteen ympäri sekä myöskin 360 astetta pystyakselin ympäri.

Töllötin
Vastaanottimen TFT värinäyttö on laadullisesti samaa tasoa kuin uusimpien kännyköiden TFT värinäytöt, tosin kuvassa näkyy muutamia punaisia ja sinisiä kuvapisteitä kameran kuvatessa tasaista valkoista seinää. Vastaanottimen antennia voi liikuttaa 90 astetta, joten sen saa näppärästi laitteen sivuun kuljetuksen ajaksi. Taitettava metallinen tuki kappale varmistaa, että laite ei kaadu, sen ollessa asetettuna pystyasentoon. Kytkimiä laitteessa on neljä, virtakytkin, kanavan valitsin, äänenvoimakkuuden säädin sekä Wake Up.    

Bongailemaan kaupungille ja satamaan
Puolen tunnin pörrääminen tuotti saldoksi kolme langatonta kiinteistön valvonta videokameraa sekä SubTV:n töllöttämistä (kuva2), joko joku lähettää SubTV:tä langattomasti naapureille, joille ei tule kaapelia tai sitten SubTV:tä siirretään langattomasti jonkun firman toimesta. Satama-alueella bongattiin kamera joka valvoi yhtä satama-alueen porteista. Ko.
kameran kuva näkyi noin neliökilometrin alueella, ilmeisesti lähettimessä oli ainakin 100mW:n teho, mikä on suurin sallittu EIRP teho 2,4 GHz:n ISM bandilla.   

Kantaman mittausta
Kantama testissä kamera sijoitettiin ikkunalaudalle (sisälle) ja lähdettiin kävelemään viereiseen puistoon vastaanottimen kanssa. Noin 100 metrin etäisyydellä värit alkoivat katoamaan, mv kuvasta sai vielä hyvin selvää, noin 150 metrin etäisyydellä kuvassa oli paljon kohinaa eikä siitä enää juuri saanut selvää. Testitilanteessa kameran ja vastaanottimen välissä oli ikkunalasi, avoimet sälekaihtimet ja iso koivu. Valmistaja lupailee kantamaksi 30 metriä avoimessa tilassa. WLAN verkko kameran lähellä aiheutti kuvaan hiukan kohinaa ja huojuntaa.

Ääniä ja häiriöitä, komisario Palmu!
Vastaanotin vaipuu virransäästötilaan (akkuja/paristoja käytettäessä) 30 sekunnin kuluttua, ellei kamera havaitse ääntä. Vilkkuva keltainen ledi Wake Up painikkeen alla indikoi virransäästötilan olevan päällä. Painamalla Wake Up painiketta laite herää virransäästötilasta, pitämällä kolme sekuntia Wake Up painiketta pohjassa kytkeytyy virransäästötila pois päältä. Kameran mikrofonin VOX reagoi puheeseen noin viiden metrin päästä. Tietokoneen lähellä vastaanotin heräsi satunnaisesti virransäästötilasta vaikka kamera oli pois päältä. Systeemin äänelaatu ei ole järin hyvä, äänessä on melko runsaasti rätinää ja kohinaa, vastaanottimen kaiutin alkaa särkemään melko alhaisella äänenvoimakkuudella.

Tuomiolla
Kiva lelu ja oiva kapistus pienen budjetin video bongailijalle sekä isille ja äidille vauvan monitorointiin. Puutteita ovat video ulostulo liitännän puuttuminen sekä kiinteät antennit sekä lähettimessä että vastaanottimessa. Etenkin video bongailussa
suunta-antennista olisi paljon hyötyä.

Tekniset tiedot

Lähetin
Antenni                      Dipoli, pituus 85 mm
Kantama                    30m (valmistajan antama tieto)
Kuvasensori               Väri CMOS, VGA (640 x 480 kuvapistettä)
Käyttölämpötila-alue   10 - 50 C
Lähetysteho               10 mW (10 dBm)
Mikrofoni                    Sisäinen, VOX
Modulaatio                 FM
Taajuusalue                2.4 - 2.483 GHz, 4 kanavaa
Valon tarve                 3 Lux (F2.8)
Virran kulutus             350mA
Virtalähde                   6V DC, 1A

Vastaanotin
Antenni                      Dipoli, pituus 85 mm
Koko                          72mm x 108mm x 31mm
Käyttölämpötila-alue    10 - 50 C
Näyttö                        Väri TFT LCD, 1,8 tuumaa
Virran kulutus             500mA (näyttö ja vastaanotin päällä)
Virtalähde                   6V DC 1A tai 4 kpl AA paristo/akku

Valmistaja: AIPTEK International GmbH, Saksa, www.aiptek.de

kuva3.jpg