1PN34 - Stahanovilaisten työn sankarien taidonnäyte

70-luvulla stahanovilaiset optoelektroniikka insinöörit kehittivät pimeyden voimia vastaan silloin melko edistyksellisen 1PN34 (1) valonvahvistin kiikaritähtäimen.1PN34 on ns. starlight scope, siinä on kolme 1. sukupolven vahvistinputkea sarjassa (cascade). Tällä tavalla saavutetaan teoreettisesti yli 50 000 kertainen valonvahvistus. Käytännössä vahvistus lienee luokkaa 15 000 - 25 000.

Cascade putkien haittapuoli on se, että kuvassa on enemmän kohinaa, laitteen koko/paino on iso ja reuna-alueiden geometrinen vääristymä on suurempi kuin halvoissa kahdella putkella toteutetuissa 1. sukupolven valonvahvistimissa (vahvistus max n. 1200), joita tätä nykyä myydään tavarataloissa ja kaiken maailman verkkokaupoissa. Edullisista 1. sukupolven 2-putki laitteista yksi parhaimmista on Yukon Exelon 3x50 (2, 3).

Cascade vahvistimia tehtiin aikoinaan pääasiassa Neuvostoliitossa, tosin Länsi-Saksassa kehitettiin erittäin hyvä Orion merkkinen cascade valonvahvistin. Yksi syy miksi CCCP insinöörit kehittivät cascade laitteita, lienee se, että NL:ssä oltiin tekniikassa jäljessä länsi maita, joissa keskityttiin 2. sukupolven valonvahvistimien kehittämiseen.

1PN34 laitteella näkee melko hyvin, jos on hivenen kuunvaloa tai pilvikajastetta. Tähtien valossa 2. ja 3. sukupolven laitteet ovat huomattavasti parempia. tosin 1PN34 on aikalailla parempi tähti kirkkaana yönä kuin esim. Yukon Exelon.
Laitteessa on liiallisen valon suojaus, eli esim. jos suuntaa laitteen vaikkapa katuvaloon, niin suojauselektroniikka sammuttaa laitteen, jotta liika valo ei vahingoittaisi vahvistinputkia. Lisäksi siipumutterista joka toimii virtakytkimenä voi säätää myös vahvistuksen suuruutta. Virtalähteeksi käy 2 x 1.2V AA akut, jotka kannattaa laittaa paristopitimeen (4) ja paristokotelosta lähtevät +/- piuhat kytketään laitteen virransyötön + ja - ruuveihin.

1PN34 laitteita voi satunnaisesti löytää SA-Int kaupoista, joissa sitä muutama vuosi sitten oli runsaasti saatavilla 50 euron hintaan. Laitteet myytiin kaupoista nopeasti ja nyt niitä myydään verkkokaupoissa ja muissa netin markkinapaikoissa ja hintalappu on useita satoja euroja. Tuota hintaa laitteesta ei kannata maksaa, koska ne on valmistettu 80-luvulla ja valonvahvistimien vahvistus heikkenee ajan myötä, vaikka laitetta ei käytettäisi.  

1. http://russianoptics.net/1pn34.html
2. http://main.yukonopticsglobal.com/product-overview-exelon-3x50.html
3. http://www.testitjavertailut.net/yokiikarit-eli-pimeanakolaitteet-era-lehden-testissa
4. http://www.vekoy.com/product_info.php?cPath=625_370_1465&products_id=11965

PA290001.jpg