ActiveGPS (1, 2) on yksinkertainen ja helppokäyttöinen ruotsalaisen AD-Teknikin GPS-laite. Laitteen tietokone/virta liittimenä on USB-liitäntä.
Laite varoittaa äänimerkillä lähestyttäessä nopeudenvalvontakameraa. ActiveGPS:ää voi myös käyttää GPS-vastaanottimena tietokoneen USB-liitännän kautta, kameratolppa varoitin ominaisuus toimii itsenäisesti, joten se toimii samanaikaisesti kun laite on kytketty tietokoneeseen.

Rakenne
Laitteen kuori on vahvaa muovia ja laitetta ravistettaessa voi kuulua kolinaa, koska joissakin malleissa (3) piirikortti
voi liikkua muutaman millin piirilevyurassa. Jos kolina haittaa, voi uraan laittaa vaikka sinitarraa.
Antenni on sisäänrakennettu ja sijaitsee takavasemmassa "neljänneksessä". (katsottaessa
laitetta ylhäältä LED-näytön osoittaessa katsojaan päin)  Ajon aikana on laite muutaman kerran lentänyt kojelaudalta auton jalkatilaan, ActiveGPS:n toiminta ei kolauksista häiriintynyt.
Etupaneelissa on punainen LED näyttö ja painike, jolla voidaan selata näyttötiloja. Takapaneelissa on USB-liitin (tietokone/virta) ja SMA-liitin ulkoiselle antennille.

Käyttöönotto
Käyttöönotto on yksinkertaista, laite kojelaudalle ja virta-adapteri auton tupakansytyttimeen.
Virta-adapterin toinen pää liitetään laitteen USB-liitäntään. ActiveGPS:n paras asennuspaikka on auton kojelaudalla lähellä tuulilasia, mistä on paras kuuluvuus satelliitteihin. Jos tuulilasissa on metallia tms. mikä heikentää radiosignaalia, kannattaa asentaa ulkoinen antenni. Laitteeseen on saatavissa lisävarusteena tehokas ulkoinen aktiiviantenni.
Lisäantenni on vesitiivis ja varustettu naarmuuntumista estävillä kumitassuilla. Antennin pohjassa on magneetti, minkä avulla se kiinnittyy tukevasti. Aktiiviantennissa on vahvistin, mikä saa käyttövirtansa ActiveGPS laitteelta, joten antenni on jonkin verran tehokkaampi kuin passiiviantenni.

Liikenteessä
Lähestyttäessä kameratolppaa, laitteen summeri piippaa kerran, jos ajoneuvon nopeus on alle mittauspisteeseen tallennetun nopeusrajoitustiedon (+mahd. asetettu sallittu ylitys +km/h), ylityksessä summeri piippaa jatkuvasti (uudemmissa malleissa on sahanlaita-aaltomuotoa veivaava hälytysääni), kunnes nopeutta vähennetään alle nopeusrajoitustiedon tai mittauspiste ohitetaan.
Hälytysennakolla, mikä asetetaan hallintaohjelmistolla, määritetään kuinka monta sekuntia ennen tolppaa laite hälyttää. Hälytyksen jälkeen ActiveGPS:n näyttö näyttää etäisyyden tolppaan, kun tolppa on ohitettu, näyttö palaa edelliseen tilaan. Tilat ovat: nopeus, ajosuunta eli kompassilukema johon auton keula osoittaa, korkeus ja satelliittien lukumäärä, joiden signaalia laite kuuntelee.
Tiloja voidaan selata näytön vieressä olevalla kytkimellä. Mittauspisteiden tarkkuus on muutamia kymmeniä metrejä. Hälytysennakko kannattaa asettaa suuremmaksi kuin 14 sekuntia, koska esim. 100 km/h nopeudella auto etenee sekunnissa noin 27,7 metriä.

Hallintaohjelmisto
Hallintaohjelmistolla (Windows) voidaan mittauspisteitä muokata, poistaa ja lisätä. Mittauspisteitä voidaan tuoda laitteesta, AD-Teknikin FTP palvelimelta tai tiedostosta (tiedosto on salattu, joten sitä ei voi muokata esim. notepadissa).
Ohjelmiston uusimmissa versioissa mittauspisteitä ei voi enää tallentaa tiedostoon. Hallintaohjelmiston voi ladata AD-Teknikin www-sivuilta, samaisesta paikasta voi ladata myös ActiveGPS flashloaderin, jolla voi mm. päivittää laitteen firmwaren.
Tietokanta sisältää Suomen kaikkien nopeusvalvontakameroiden sijainnit, nopeusrajoitustiedon ja suurimmasta osasta on myös lähestymissuunta tiedot. Ohjelmisto osaa myös näyttää mittauspisteen sijainnin kartalla. Sallitulla ylityksellä km/h voidaan asettaa marginaali, jotta laite ei varoita ylinopeudesta (nopeusrajoitus + marginaali) mittauspisteen kohdalla. Keväällä ja syksyllä julkaistaan päivitetyt tietokannat, joissa on huomioitu kesä/talvi nopeusrajoitukset, muuten tulee päivityksiä tietokantaan kun peltipoliiseja lisätään/poistetaan.

ActiveGPS tekniset tiedot
http://www.adteknik.se/swedish/gps.htm

1. http://www.adteknik.se/swedish/gps.htm
2. http://www.activegps.fi
3. http://www.adteknik.se/pictures/ActiveGPS%20modeller.jpg

IMG_0553.jpg

hall1.jpg

hall2.jpg