(tämän artikkelin kirjoitin erääseen radiotekniseen julkaisuun monta monta vuotta sitten)
http://www.rigpix.com/bearcat/ubc3300xlt.htm

UBC3300XLT on Uniden Bearcat BC250D XLT:n euro versio. Laite on melkoisen massiivinen käsiskanneriksi, 65mm (leveys) x 45mm (syvyys) x 153mm (korkeus). Laitteen pohjassa kannen alla on akkupaketin vieressä korttipaikka APCO25 korttia varten. Kortin toimivuutta ei taata 3300:ssa, eikä sillä ainakaan EU alueella mitään tee, koska täällä ei ole APCO25 verkkoja. APCO25 on digitaalinen trunkattu radioverkko, jota jenkeissä käyttävät poliisi- ja palotoimi monessa osavaltiossa. Laitteen system valikossa oleva P-25 enable/disable tarkoittaa APCO25 kortin käyttöönottoa/käytöstä pois sulkemista. 3300 on suunniteltu Japanissa ja valmistus on Kiinassa.

Mitä siinä on?
Taajuusalueet ovat 25  - 512 MHz, 806 - 960 MHz & 1240 - 1300 MHz, tuhat muistia kymmenessä pankissa, eli 100 per pankki. 10 ohjelmoitavaa hakupankkia + Air Service Search 108 - 137 MHz mode, missä voi Air/Step painikkeella valita stepiksi 12.5/8.33 kHz. Lähetelajit AM, FM, NFM ja WFM, stepit 5, 6.25, 7.5, 8.33, 10, 12.5, 20, 25, 50 & 100 kHz,
8.33 kHz on käytössä vain Air Service Search modessa. NFM on FM:ää kapeampi (joka myös kapea FM) mode, mikä on tarkoitettu uusille kapeakaistaisille taajuusalueille, joissa kanavaväli on 6.25/12.5 kHz.
Katin signaalimittarissa on kuusi tolppaa. 3300:ssa on samanlainen valikko systeemi kuin UBC780XLT:ssä. Muiden Unidenien käyttölogiikkaan tottuneille valikko systeemi voi ensi alkuun tuntua oudolta, mutta pienen totuttelun jälkeen systeemin käyttö sujuu nopsasti. Laitteen mukana tulee AD629 virtalähde, BP-250 akkupaketti, 95 sivuinen englannin
kielinen manuaali, pamppuantenni ja vyöklipsi. Pamppuantenni on samanlainen surkea tikku kuin muissakin Unidenin käsiskannereissa, pamppu joutaa piironkin laatikkoon ja tilalle kannattaa hankkia kunnon teleskooppi. Manuaalista puolet
on pyhitetty trunkattujen radioverkkojen, Motorola Type 1, 2 & 2b, EDACS & LTR kuuntelulle ja ohjelmoinnille. Tässä jutussa ei käsitellä laitteen TrunkTracker hienouksia, johtuen em. verkkojen erittäin vähäisestä käytöstä Suomessa.    

Konstruktio
Laitteen päällä ovat antenniliitäntä (BNC), kuulokeliitäntä ja kaksoiskiertokytkin, joista ylimmäinen on virtakatkaisin/äänenvoimakkuussäädin ja alimmainen kohinasalpa.
Laitteen sivussa ovat virtalähde/laturi ja tietokoneohjaus liittimet. Laitteen ahterissa on tila akkupaketille ja APCO25 kortin paikka muovisen kannen alla. Tietokoneliitäntä ei ole DB9 RS232C vaan Unidenin oma liitäntä, liittimen koko on noin 3 x 5 mm. Laitteen mukana tulee 12V DC 500 mA AD629 virtalähde/laturi. Akkupaketti BP-250 on neljän Ni-MH AA kennon muovi/teippi hässäkkä. Paketin kapasiteetti on 1500 mAh ja lataus kestää AD629:llä 14 - 16 tuntia. Katti painaa noin 350 grammaa.  
       
Polaroituja näkymiä
Unidenin terminologiassa katissa on hologrammi näyttö, käytännössä näytön tausta lienee polaroitu, koska taustanväri vaihtelee valaistuksen määrän ja katselukulman vaihtuessa harmaan, vihreän ja oranssin sävyissä. Näyttö on nelirivinen ja yhdellä rivillä on 16 merkkiä. Näytön taustavalo on oranssi ja valikosta voi asettaa taustavalon kirkkauden (high/medium) sekä taustavalon ajastimen (15s tai koko ajan päällä). Näppäimistö on myös valaistu ja näppäinten symbolit erottuvat pimeässä hyvin, lukuunottamatta menu/back, trunk ja mute painikkeita, joissa ei ole tekstiä itse näppäimessä, vaan sen yläpuolella.

Lilliputit ja rollaattori
Näppäimistön tuntuma on ok ja mekaaninen kestävyys vaikuttaa lujalta. Katin erikoisuus on rullakytkin, millä voi vaihtaa selauksen/skannauksen suuntaa, liikkua valikoissa, kelata skannauksen hold tilassa muistipaikkoja eteen/taaksepäin, virittää VFO tilassa muistipaikan taajuutta alas/ylöspäin valitun muistipaikan askeleen verran kerrallaan tahi selauksen hold tilassa tunata taajuutta alas/ylöspäin. Rulla toimii yllättävän hyvin, nopsasti veivaamalla numerot vilistävät ruudussa ja yhden pykälän siirto onnistuu ilman että tarvii varovaisesti hissun kissun pyörittää rullaa.
Näppäimistön voi lukita/avata painamalla light/lock painiketta pari sekuntia. Näppäimet ovat asiallisen kokoisia lukuunottamatta menu/back, lockout, light/lock, trunk, pri ja mute painikkeita, mitkä ovat aikamoisia lilliputteja. Trunk, pri ja mute painikkeita tosin harvemmin tarvitsee käyttää.

Mono osasto
Kaiuttimen etulevy on tyylikkään hopean värinen. Äänenlaadussa ei ole erityisempää moitittavaa, bassotoistoa piisaa kohtuullisesti, eikä keski- ja diskanttiäänet hullumpia ole. Kaiuttimesta kuuluu vaimeaa suhinaa vaikka kohinasalpa on kiinni ja äänenvoimakkuus on minimissä. Mökää lähtee vahvistimesta 240mW ja maksimi äänenvoimakkuudella ääni ei pahasti säröydy. Audioteho riittää autoilessa kuunteluun.
 
Skannaus on kunniallinen harrastus
Muistipaikkaan voi tallettaa taajuuden, stepin, moden, vaimentimen asetuksen, ctcss/dcs koodin, viiveen (2s), lockout asetuksen ja äänimerkki hälytyksen. Jos muistipaikkaan on talletettu CTCSS tai DCS koodi, niin kohinasalpa avautuu ko. muistipaikan kohdalla vain, jos lähetyksen alussa on kyseinen koodi ja kohinasalvan toimintatilaksi on asetettu tone SQ.
Äänimerkki piipitys kuuluu jos asetus on päällä kun kohinasalpa aukeaa, piippa on riittävän voimakas jotta siihen kiinnittää huomiota. Viiveelle on skannauksessa/selauksessa vain kaksi asetusta; off tai 2 sekunnin odottelu kohinasalvan sulkeuduttua. UBC780:ssa on enemmän säätövaraa viiveen suhteen sekä muistipaikoilla että selaus asetuksissa.  
Taajuuden talletus muistipaikkaan käy samalla tavalla kuin muissakin kateissa, taajuustieto naputellaan numeronäppäimillä ja talletetaan E (enter) näppäimellä, mode ja steppi asettuvat valitun bandplanin mukaisesti. Askelluksen esiasetuksen voi kiertää siten että, tallettaa ensin muistipaikkaan stepin ja vasta sitten taajuuden. Modea ei voi asettaa jos muistipaikassa ei ole taajuutta, vaan se asettuu automaattisesti valitun bandplanin mukaan,
kun muistipaikkaan syötetään taajuus. Vaikka muistipaikassa olisi jo taajuus, niin uuden talletuksessa paikassa oleva mode korvautuu bandplanin esiasetusten mukaisesti, mikä on toisinaan ankeaa, esim. muistipaikkaan on talletettu SATCOM 258.1500 MHz NFM, ja talletat päälle 258.2000 MHz, niin modeksi tulee AM, paikassa oleva steppi säilyy,
eikä korvaudu bandplanin mukaisella esiasetuksella, sen sijaan 2 sekunnin viive menee päälle aina talletettaessa muistipaikkaan taajuus.
Muistipaikat ja pankit voi nimetä 16-merkkisellä tunnisteella. Skannauksessa muistipaikkoja voi linkittää painamalla numeronäppäimiä 0 - 9. Skannausnopeus on noin 80 kanavaa/sekunti. Painamalla hold/man painiketta kerran skannaus pysähtyy. Painamalla hold/man näppäintä kaksi sekuntia pohjassa aktivoituu frequency rotary tila (VFO), tässä tilassa rullakytkimellä voi tunata taajuutta alas/ylöspäin. VFO tilasta pääsee pois pitämällä hold/main näppäintä kaksi sekuntia pohjassa, jolloin katti siirtyy rotary channel tilaan, missä rollaattorilla voi kelata kanavia eteen/taaksepäin. Skannauksen pysäytystilassa (hold/man) katti vaipuu tietyn aikajakson kuluttua sähkön säästö tilaan. Manuaalissa ei ole tietoja härvelin virrankulutuksesta eikä aikajaksosta minkä jälkeen säästötila aktivoituu. Akkupaketti kestää normaalikäytössä
noin kahdeksan tuntia.    

Selaamaan!
Selauspankkiin voi tallentaa taajuusrajat, moden, stepin ja 16-merkkisen tunnisteen. Selauksessa pankkeja voi linkittää painamalla näppäimiä 0 - 9. Vaimentimen tila, viive (2s) ja CTCSS/DCS koodi ovat selauspankeille yhteisiä asetuksia, olisi asiaa jos ne olisivat selauspankki kohtaisesti asetettavissa. Automaattitalletus on katissa esimerkillisesti toteutettu. Samaa taajuutta ei talleteta kahta kertaa ja automaattitalletuksessa voi valita selaukseen vaikka kaikki selauspankit ja talletuspankeiksi 1 - 10 muistipankkia.
Selauksen rajat ja muut asetukset tehdään valikon kautta valitsemalla menusta service search ja sen alta valikosta kohta chain search, josta päästään valitsemaan selauspankki ja naputtelemaan valitun pankin asetukset.
Selausnopeus on noin 80 askelta per sekunti. Bandeilla, missä on 5 kHz:n steppi bandplanissa aktivoituu automaattisesti turbo selaus (max 300 askelta/sekunti).
Bandplanin voi valita painamalla näppäimiä 1,2 tai 3 virrankytkemisen yhteydessä. Parhaiten Suomen oloihin sopinee bandplan kakkonen. 5 kHz:n steppi on bandplaneissa vain taajuusalueilla 25 - 50, 137 - 138 & 216 - 215 MHz. Bandplan tarkoittaa esiasetusta minkään mukaan katti asettaa moden ja stepin kun syöttää taajuuden muistipaikkaan.
Selauksessa ohitettavia (skip) taajuuksia voi asettaa 200 kpl.   Air/step näppäimellä käynnistyy Air Service Search 108 - 137 MHz, samalla näppäimellä voi tässä tilassa vaihtaa selauksen steppiä 8.33:n ja 12.5 kHz:n välillä.    

Tietokoneohjaus
Tietokoneohjausta varten tarvitaan Unidenin noin 40 euroa maksava kaapeli. Tietokoneohjaus protokollan tietoja voi hakea vaikkapa osoitteesta: http://www.freqofnature.com/software/protocols.html. UBC3300XLT tottelee hyvin pitkälti samoja komentoja kuin BC250D & UBC780 mallit. Pikaisella kokeilulla selvisi että APCO25 kortin tilakysely (enabled/disabled) komento (AP) palauttaa 3300:ssa virheen, joten todennäköisesti ko. kortti ei toimi euro katissa.
Tietokoneohjauksen suurin nopeus on 19200 bittiä/sekunti. Kattia ohjelmistolla/telnetillä komennettaessa ei ongelmia ilmennyt, katti teki mitä käskettiin eikä kaapelikaan aiheuttanut häiriöitä tietoliikenteeseen. UBC3300XLT:hen on saatavilla kotimainen ilmainen Windows ohjaus/ohjelmointi softa CC3300. Sen voi imuroida ainakin Yhteyspisteen sivuilta
(www.yhteyspiste.com).   

Näppäriä hilavitkuttimia
Kuhunkin muistipankkiin voi määrittää yhden prioriteettikanavan. Prioriteetti kanavia käydään kuuntelemassa kahden sekunnin välein kun prioriteetti on päällä. Lisäksi on mahdollista skannata vain prioriteettikanavia. Muista Unideneista tuttu data skip löytyy myös ja se toimii samalla tavalla kuin muissakin kateissa.
Pitämällä kaksi sekuntia menu/back painiketta pohjassa selaustilassa, katti näyttää selauspankkien yhteisten asetusten arvot sekä skannaustilassa system valikon yleisten asetusten arvot. Käytettävissä on näppäriä näppäin oikopolkuja, esim. taustavalon kirkkauden voi asettaa arvoon high painalla näppäimiä menu/back + 3 + 1 + 1 + 1 peräkkäin.
Enter lock toiminto kirjoitussuojaa kaikki muistipaikat. Mute painikkeella voi mykistää kaiuttimen. Reverse toiminnolla ei tee mitään, esiasetetut duplex erotukset, joita ei voi muuttaa, eivät ole käyttökelpoisia Suomen oloissa. Trnsfr näppäimellä voi siirtää muistipaikan sisällön toiseen muistipaikkaan, sekä selauksen pysäytystilassa taajuuden voi kopioida valittuun muistipaikkaan.
Kohinasalvan toimintatiloja on kolme:
CSQ (Carrier Squelch), normaali toimintatila eli salpa toimii kuten muissakin skannereissa.
TONE SQ, skannaus/selaus pysähtyy, jos lähetyksen alussa on muistipaikkaan/selausasetuksiin asetettu CTCSS/DCS koodi.
TONE SEARCH, jos lähetyksen alussa on selektiivikoodi, niin katti dekoodaa sen ja näyttää koodin näytöllä.

Kuunnellaan
Melko vähän birdieitä, eli laitteen itsensä kehittämiä häiriöitä! Birdiet laskettiin NFM modella, 12.5 kHz:n askelluksella, selaamalla taajuusalueet läpi ilman antennia. 70 MHz:n alueella muutama ULA roiske, ilmailubandilta ei ULA roiskeita löytynyt. Porin lentoaseman meteo taajuudella 113.2 MHz kuului myös 119.2 MHz:lla. ULA aluetta selattaessa radioasemia kuului myös muilta ULA taajuuksilta kuin pitäisi, esim. Radio Suomen lähete kuului neljällä eri taajuudella. Vastaanotossa ei ole erityisempää moitittavaa, suorituskyky on samaa tasoa kuin UBC780 mallissa, tosin kohinasalpa toimii paremmin, 780:lla on taipumus lähetyksen loputtua jäädä kuuntelemaan kohinaa, mikä toisinaan aiheutti sen, että kohinasalvan sai asettaa turhankin kireälle. Tietokoneesta katti ei pahemmin häiriintynyt, ainoastaan ala-VHF:llä
selaus tökki tietokoneen vieressä. 3300 on käytännössä 780:n käsikapula malli, höystettynä muutamalla uudella ominaisuudella ja 4 MHz laajemmalla taajuusalueella. (960 MHz eli CT1 tukiasema bandi kuuluu tällä katilla).

Birdiet
MHz              Kpl
25   - 108       5
108 - 174       7
174 - 300       3
300 - 400       2
400 - 512       7
806 - 960       3
1240 - 1300    0    

Tuomiolla
- aukoton taajuusalue olisi asiaa
- kiertokytkimet isommiksi
- näppäimistön lilliputit
- koko
- muovi/teippi hässäkkä akkupaketti
- pamppuantenni
- 100 muistipaikkaa per pankki, 50 a 20 pankkia olisi käytännöllisempi ratkaisu

+ automaattitallennus
+ 8.33 kHz
+ skannaus/selaus nopeus
+ signaalimittari
+ tietokoneohjaus mahdollisuus
+ näyttö
+ audio